Poslušaj svoje telo

Podelite zapis med prijatelje ...
poslusaj-svoje-telo-blog-mali-alergiki

Diete nikoli niso bile moja stvar, nikoli nisem nobene poskusila, ker zame nikoli niso imele smisla. Nikoli nisem razumela zakaj bi mučila svoje telo in izvajala stres nad njim. Od nekdaj, tudi kot otrok, sem raje poslušala svoje telo. Vse na svetu je tako ali tako narejeno, da smo non stop pod stresom, da hitimo, da se ne ustavimo, da se ne poslušamo. Vedno, ko sem zbolela je bilo takrat, ko se mi ni dalo oz. nisem imela časa poslušati sebe in svojega telesa.

Počivaj, ko ti paše počivat, gibaj se, ko ti paše. Čim več pa bodi zunaj na travniku, v gozdu, ob morju, jezeru, reki. Jej hrano, ki ti paše, ko ti paše in nehaj jesti, ko si sit. Pij veliko vode, ne sladkih gaziranih sokov. Nikoli oz. čim manj jej predelano hrano.

Iz hrane smo zadnja leta naredili celo znanstveno fantastiko, 1001 kuharska oddaja, vsi med seboj tekmujejo, kdo bo boljši. Na drugi strani pa se promovirajo diete brez olja, brez sladkorja, brez mesa, z mesom, brez OH, samo OH, samo proteinski praški, dieta s 6 obroki,… UH, priznam, jim ne sledim več. Nobeden od strokovnjakov za prehrano ali zdravnik,… pa ti ne svetuje POSLUŠAJ SVOJE TELO. Naše telo je dobro ustrojen mehanizem, ki sam po sebi ne potrebuje nobenih navodil. Če bi jih potrebovali bi se dojenčki rojevali z navodili. Tako pa se ne.

ZAKAJ????

Ker je vsako telo drugačno in vsak človek je drugačen, kar ustreza in paše meni, verjetno ne paše tebi.

Skupno nam je, da vsi moramo poslušati svoje telo.

Tukaj je nekaj primerov kako mi poslušamo svoje telo in kako Kajo in Aljaža učim, da poslušata svoje telo.

Ko nehata jest jih vprašam KAJ PRAVI TREBUŠČEK?? JE SIT ALI LAČEN? In oba naglas vprašata TREBUŠČEK, SI SIT ALI LAČEN? Se zamislita in potem trebušček odgovori.

Ko smo bolani, nikoli ne silim s hrano. Telo, da se pozdravi, ne potrebuje hrane, pomembno je da pijemo, pijemo, pijemo – vodo, čaj, juho, sokove, smutije. Telo, ki se ne ukvarja s prebavljanjem hrane se začne usmerjati v samozdravljenje in se tudi hitreje pozdravi. Ko se nam vrne apetit, jemo.

Po 19h uri ne jemo več in večerje so pri nas lahke, hitro prebavljive, da se telo ponoči ne ukvarja s prebavo hrane, ampak POČIVA.

KAJ PA TI? POSLUŠAŠ SVOJE TELO? ZAČNI!